Odyometrist Türkmen :"Çağımızın sorunu duyma kayıpları"
Günümüz insanının sağlık sorunlarının başında gelen duyma problemlerini Odyometrist Yıldız Türkmen ile konuştuk. Odyometrist Türkmen, “Duyma problemlerine çok dikkat edilmeli. Duyma kaybı yaşayan hastalarımızın yüzde yetmişe yakını kendi başvurmuyor” dedi.
Duyma kayıpları geri dönüşü olmamakla birlikte kişilerin gündelik yaşam kalitesini doğrudan etkileyen sorunlar olarak çağımızda sık görülen hastalıklar arasında yer aldığını dile getiren Odyometrist Yıldız Türkmen Türkeli Gazetesinden Evren Atcı ile işitme kayıplarının nedenleri, işitme cihazları ile ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Odyometrist Türkmen günümüzde her insanda var olabilecek hafif işitme kayıplarına dikkat çekerek, “ Hafif derecede olan işitme kayıpları dahi kişilerin sosyal yaşamlarını olumsuz etkilemekte” dedi.>>
“İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ TEKRARDA ANLIYORSANIZ SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN”
İşitme kayıplarının insan yaşamını olumsuz etkileyerek gerek iş yaşamı gerekse sosyal yaşamı aksattığının altını çizen Türkmen, “ Hafif işitme kayıpları dikkate alınarak hekime başurulmalı. Örneğin kişi kalın sesleri çok iyi duyuyor erkek sesleri gibi fakat ince sesler kadın seslerini duymada zorluk çekiyor. Böyle durumlarla karşılaşıldığında hekime başvurulmalı” dedi.
“KİŞİLERİN YÜZDE 70’İ KENDİ GELMİYOR”
Odyometrist Yıldız Türkmen işitme kayıplarının genellikle kişinin yakın çevresi başta olmak üzere sosyal çevresi tarafından fark edilerek hastayı hastaneye yönlendirdiğini dile getirerek, “İşitme kaybı yaşayan hastaların yüzde yetmişi kendi gelmiyor. Daha çok hastanın yakın çevresi hastayı duymuyor diyerek hekime yönlendiriyor” dedi.
“HASTA PROFİLİNİN ÇOĞU YAŞLI HASTA OLMAKLA BİRLİKTE ÇOCUK HASTALARDA İLK 6 AY ÖNEMLİ”
İşitme kaybı yaşayan hastaların yaş kriterlerini değerlendiren Odyometrist Türkmen, “ Çocuk hastalarda kayıp ilk altı ayda tespit ediliyor. Çok ileri seviyede duyma kaybı yaşayan hastalarda ise altı ayda tanı konup işitme cihazı başlanıyor. İşitme cihazı ile bölgedeki hücreler canlandıktan sonra implant tedavisi başlıyor” dedi. Odyometrist Yıldız Türkmen çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimlerinde duyma eyleminin önemine değinerek, “ Çocuklarda ilk 4 yaşa kadar 45 milyon kelime duyması gerekiyor. Duyu kaybında yaşanan bir aksama ıq seviyesinde düşüklük ve öğrenme güçlüğü sorunlarını beraberinde getiriyor” dedi.
“İŞİTME KAYIPLARININ ÇOĞU KALICI”
Odyometrist Yıldız Türkmen işitme kayıplarının kalıcı olduğunun altını çizerek, “işitme kayıplarının çoğu kalıcı Bir hekim bir hastaya işitme cihazı yazıyorsa işitme kaybının ameliyat veya herhangi bir çözümü bulunmamakta” dedi. Türkmen işitme kayıplarının teşhisinde hekimlerin ortak karar aldığına dikkat çekerek, “ Kalıcı işitme kaybı tanısı üç hekimin ortak onayı teşhis edilir” dedi. Türkmen süreci Türkeli Gazetesi Muhabiri Atcı’ya, “ Kalıcı işitme kaybı tanısı üç hekimin ortak onayı ile hastaya konur. Süreç Kulak Burun Boğaz hekimi ile başlar. Hastaya odyometre testi uygulanarak işitme kayıpları tespit edilir.” Dedi. İşitme cihazlarının hekim reçetesi ile alındığına dikkat çekerek, “İşitme cihazları reçete ile edinilebilecek kişinin yaşam kalitesini yükselten aletlerdir” dedi.
“İŞİTME KAYIPLARI SOSYAL YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
İşitmenin toplumsal yaşamın sürdürebilirliği ve kişinin sosyal yaşama katılması için olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Odyometrist Yıldız Türkmen, “Kişilerde yaşadıkları işitme kaybı sonrasında kendilerini toplumdan soyutlamaya başlıyor. Kullanılan cihazlarla kişinin sosyal alanı korunması amaçlanıyor” dedi.
“CİHAZ BAKIMLARINA DİKKAT EDİLMELİ”
Odyometrist Yıldız Türkmen, işitme cihazlarının bakımının belirli periyotlarla yapılmasının işitme kalitesine etkisine dikkat çekerek, “Hastalar bize başvurduklarında işitme cihazını belirleyerek ölçümlerini yapıyoruz. Cihazların bakımları düzenli gerçekleştirilmeli. 3-4 ayda bir hortumları değiştirilmesi hasta sağlığı ve duyma kalitesi anlamında hayati önem taşıyor” dedi. >>ÖZEL HABER: EVREN ATCI
EVREN ATCI