MÜFTÜ İMAMOĞLU, RAMAZAN'DA ZEKÂT VE FİTRE ÖDEMELERİNİ ANLATTI
Afyonkarahisar İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, Ramazan’ın, infak ve yardımlaşma ayı olduğunu vurgulayarak, "Müslümanlar, sahip oldukları mal ve varlıkları üzerinden bir yıl geçtiğinde zekatlarını hesaplayıp vermekle yükümlüdür. Bu ayda yapılan infak, kişilerin lehine olacaktır" dedi.
İmamoğlu, Türkeli Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Ramazan ayı boyunca yerine getirilmesi gereken ibadetler, zekat ve fitre ödemeleri ile Ramazan'ın son 10 gününde yapılan itikaf hakkında önemli bilgiler verdi.
“RAMAZAN AYININ SONUNA KADAR FİTRELER VERİLMESİ GEREKİYOR”
Ramazan ayının infak ve yardımlaşma ayı olduğunu ve Müslümanların, sahip oldukları mal ve varlıkları üzerinden bir yıl geçtiğinde zekatlarını hesaplayıp vermekle yükümlü olduklarını kaydeden Müftü İmamoğlu, “Ramazan malum genelde zekatlarımızı verdiğimiz aydır. Müslümanların hassas davranarak ne kadar malı varlığı varsa üzerinden de bir yıl geçmişse zekatını hesaplayıp vermesi lazım. Yani Ramazan ayı infak ayıdır. Bu ayda bu infak ne kadar çoğaltılırsa bizim lehimize olacaktır. Fitre, Ramazan ayına yetişen, Ramazan orucunu tutan veya tutamayan her bir Müslümanın hatta bayram günü bayram namazından önce doğan çocuklar için bile verilmesi gereken bir farzdır. Bayramdan önce doğan çocuklar dahil olmak üzere bütün aile efradının fitresinin verilmesi gerekiyor. Bu yıl için diyanetin açıkladığı fitre miktarı 180 liradır. Evde 5 kişi isek 5 x 180 günlük. İşte Ramazan'ın sonunda bunun verilmesi lazım.” diye konuştu.
“BU SENEKİ FİDYE MİKTARI GÜNLÜK 180 TL”
Fidye konusuna da değinen İmamoğlu, özellikle sağlık durumu nedeniyle oruç tutamayanlar için bu uygulamanın geçerli olduğunu ifade etti. İmamoğlu, “Fidyede kronik hastalığı olan veya çok yaşlı olup artık yani iyileşme ümidi olmayan, düzelme imkanı olmayan, oruç tutma ümidi kalmamış. Hastaların, yaşlıların ne yapması lazım? Ramazanı yediklerinden dolayı Ramazan'ın sonunda fidyelerini vermesi gerekiyor. Fidye de aynen bir fitre miktarıdır. Yani 180 TL'dir. Bu sene Ramazan malum 29 gün. Yani 29x 180. 5 bin küsur lira yanılmıyorsam herhalde yapıyor. O parayı ne yapması lazım? Oruç tutamayanların vermesi gerekiyor. Tabi sağlıklı olup geçici bir hastalıktan dolayı oruç tutamayanların fidye vermelerine gerek yok. Onlar ne yapacaklar? Ramazandan sonra sağlıklarına kavuştuğunda oruçlarını tutmuş olmaları gerekiyor. Ama oruç tutma ihtimali kalmamış hastaların, yaşlıların fidyelerini vermesi gerekiyor. Fitre ise her Müslümanın hatta çocuklarımızın dahi ne yapması lazım? Mutlaka vermesi gereken, anne babaları tarafından vermesi gereken bir vacip ibadettir” ifadelerini kullandı.
RAMAZANDA İTİFAK NASIL YAPILMALIDIR?
Ramazan'ın son 10 gününde yapılan itikaf hakkında da bilgiler veren Müftü İmamoğlu, Peygamber Efendimiz’in bu dönemde itikafa girdiğini belirterek, “Ramazan'ın son 10 günü Peygamberimiz itikafa girer. Nedir itikaf? Bir camiye kendini hapsedip orada ibadette meşgul olmaktır. Biz de bunlar Ramazan'ın ortalarına doğru belli olacak camilerimiz. Vatandaşın talebine göre değerlendireceğiz. Bize gelen taleplere göre belli camileri şu anda isim vermek istemiyorum çünkü vatandaşın talebi doğrultusunda dediğim gibi değerlendireceğiz. Camilerimizde itikaf için valilikten olurumuzu alıp arzu eden kardeşlerimizin o itikafa girmelerini sağlayacağız. Yani son 10 gün Ramazan'ın diyelim 20'sinde başlayacak işte son bayrama kadar bayram Ramazanı kılıp camiden çıkmış oluyor. Hanımların itikafı evlerindedir. Evlerindeki bir odayı kullanabilirler. Erkekler camilerde yapması gerekiyor. İnşallah onu işte ortasına doğru şu anda biz vatandaşlarından dilekçelerini bekliyoruz. Cami hocalarımıza veriyorlar. Bazen müftülüğe getiriyorlar. O talepler doğrultusunda inşallah isimleri belirleyeceğiz, duyuracağız.” dedi. >>Özel Haber: Elif Kelem - Şeyda Yeşilçay
ELİF KELEM