Milletvekili Olgun’dan Kentsel Dönüşüm Mağduriyetine Soru Önergesi
İYİ Parti Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Afyonkarahisar'daki Mısri ve İmaret Camii çevresindeki 11 yıldır tamamlanamayan kentsel dönüşüm projesi nedeniyle yaşanan mağduriyetleri çözmek amacıyla TBMM'ye soru önergesi verdi.
İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, Afyonkarahisar’daki Mısri ve İmaret Camii çevresinde yaşayan vatandaşların 11 yıldır kentsel dönüşüm mağduru olduklarını ifade ederek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sundu.
Milletvekili Olgun, 2013 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilen Mısri ve İmaret Camii çevresinde, bölgedeki yapıların yenilenmesi ve kentsel düzenin modernize edilmesi hedeflendiğini ancak, üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen dönüşüm projesi tamamlanamadığını belirtti.
Milletvekili Olgun’un TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:
“Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan Mısri Camii ve İmaret Camii çevresi, 2013 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınmıştır. Bu çerçevede, bölgedeki yapıların yenilenmesi, kentsel düzenin modernize edilmesi ve hak sahiplerine daha yaşanabilir bir çevre sunulması amaçlanmıştır. Ancak, aradan yaklaşık 11 yıl geçmiş olmasına rağmen bu proje tamamlanamamış, bölge halkı büyük mağduriyetler yaşamış ve süreç adeta çıkmaza girmiştir.
Basında yer alan haberlere ve mahalle sakinlerinin ifadelerine göre;
Hak sahipleri ile yapılan görüşmelerde, kendilerine sunulan fiyat ve ödeme koşullarının adaletsiz olduğu belirtilmiştir. TOKİ'nin alt kuruluşu GEDAŞ tarafından yapılan tekliflerin, piyasa gerçekleriyle örtüşmediği ve hak sahiplerini mağdur ettiği dile getirilmiştir.
Dönüşüm sürecinin gecikmesi nedeniyle bölge sakinleri çöküntü alanı haline gelen bir mahallede yaşamaya devam etmek zorunda bırakılmıştır. Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın, hak sahiplerinin mağduriyetini gidermek adına Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduğu ancak Bakanlığın Afyonkarahisar Belediyesi'ne yetki devri yapmadığı iddia edilmektedir. Bu yetki devrinin yapılmaması nedeniyle sürecin daha da kilitlendiği ve hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilemediği ifade edilmektedir.
Bu bağlamda;