RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ RAMAZAN PİDESİ
Türkeli Gazetesi olarak Ramazan ayının ilk gününde, iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan ramazan pidesinin hikayesini dinlemek için yola koyulduk.
Afyon Merkez’de bulunan tüm fırınların önünde mükemmel bir kalabalık ve yoğunluk vardı.
Ramazan pidesinin kokusu ise tüm sokakları sarmıştı…
Yoğunluk o kadar fazlaydı ki ne tezgahtarlardan ne de ustalardan röportaj almaya vakit bulamadık. Ramazan ayının ilk günü ilk oruç olması sebebiyle de stres seviyesi yükselmişti. Kendimizi Kadınana ekmek fırınına attık iftar vaktine 3-4 saat kala hamur daha yeni yoğrulmaya başlamıştı. Kadınana ekmek fırının genç işletmecisi Ebrar Aşkın’la biraz sohbet etme imkanı bulduk. Pide hamuru 40-45 dakika yoğuruluyor ardından pide şekli verilyor, bulamacı ve yumurtası ekleniyor susamları serpildikten sonra fırına giriyor.
“İFTAR VAKTİ EN YOĞUN SAATİMİZ”
Ramazan ayının kendileri için bir hayli yorucu geçtiğini belirten İşletmecisi Aşkın, “İftar vaktine yaklaştığımız saatler bizim en yoğun saatlerimiz oluyor. İnsanlar haklı olarak iftarını sıcak pidelerle yapmak istiyorlar bizde artık yorulmuş ve oruç olduğumuz için iyice acıkmış oluyoruz. Bir yandan nefsimizi müdafaa etmeye çalışırken bir yandan da müşterilerimizle ilgileniyoruz.” Diyerek fırıncıların gözünden iftar vaktinin nasıl geçtiğini anlattı.
“KEBAP VAZGEÇİLMEZİMİZ PİDESİ İSE AŞKIMIZ”
Yabancıların en çok bildiği Türkçe olan kelime hepimizin tahmin edebileceği gibi “KEBAP” durum böyle olunca hamurişlerine meraklı olan halkımız ise kebaplık pideyle lezzeti şenlendirmiş. Kemik suyunda saatlerce pişen etler kebaplık pidelerin üzerine dökülüyor üzerine biraz yoğurt biraz sos ekleniyor ve afiyetle yeniliyor. Kebaplık pide, ramazan pidesiyle beraber tercih ediliyor. Hem tok tutması hem de hafif olması sebebiyle oldukça ilgi görüyor. Kebaplık pideler ise ramazan pidelerine kıyasla daha hızlı ve pratik yapılıyor. Ramazan ayında kebaplık pidenin sofraların vazgeçilmezi olduğunu belirten Aşkın şu ifadeleriyle kebaplık pideyi tanımlıyor, “Kebap vazgeçilmezimiz pidesi ile aşkımız aynı soyadımız gibi kebap nasıl ki Türk yemek kültüründe ayrı bir yere sahipse iftar ve sahur sofralarında da kendisine yer buluyor. Hem tok tutması hem de pideyle birlikte tüketilmesi sofralara ayrı bir şenlik katıyor.” Dedi.
GELELİM FİYATLARA…
Kebaplık pide 10 lira ile 15 lira arasında satışa sunulurken ramazan pidesi gramajına göre 15 liradan 40 liraya kadar olan fiyat aralıklarında satışa sunuluyor. Bu haber vesilesi ile Türkeli Gazetesi olarak okurlarımızın ve tüm Müslüman aleminin gönüllerinin sevgi ile dolup taştığı on bir ayın sultanı Mübarek Ramazan Ayı’nın tüm halkımıza kardeşlik, birlik, beraberlik, huzur ve bereket getirmesini diliyoruz.
>>ÖZEL HABER: HÜSEYİN ER – OĞUZHAN ÖZDEMİR
HÜSEYİN ER