Afyonkarahisar’a gelen herkes önce onu görüyor neyden mi bahsediyoruz. Elbette Karahisar Kale’sinden bahsediyoruz. Türkeli Gazetesi olarak şehrin tarihine ışık tutmaya devam ediyoruz. Afyonkarahisar’ın en önemli simgelerinden biri olan Karahisar Kalesi, şehrin tarihini ve kültürünü yansıtan görkemli yapısıyla dikkat çeken yapı 226 metre yüksekliğe sahip volkanik bir kaya üzerine inşa edilmiş. Bu yapı Bizans döneminden günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış ülkede nadir tarihi yapılardan birisidir.
KAYNAKLARDA M.Ö 1350’YE DAYANAN ÖYKÜSÜ VAR
Karahisar Kalesi’nin tarihine yolculuk yaptığımızda tarihi kaynaklar bize şu bilgileri veriyor. Kaynaklara göre kale ilk olarak M.Ö. 1350 yıllarında Hititler tarafından kullanılmış, daha sonra ise Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde stratejik bir savunma noktası olarak hizmet vermiş. Özelikle Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad bu kaleye büyük önem vererek güçlendirme çalışmalarını yapmış olarak görüyoruz.
ASKERİ BİR KALEDEN ÖTE YÖNETİMİN MERKEZİ OLMUŞ
Şehirden yüksekte olan bu yapı sadece askeri amaçlarla değil aynı zamanda yönetim merkezi olarak kullanılmış. Tarihi kaynaklara baktığımızda Karahisar Kalesi Osmanlı döneminde en büyük desteği görmüş çeşitli onarımlar geçirmiş, İçerisinde bulunan sarnıçlar, depolar ve tarihi yapılar, kalenin ne kadar güçlü ve stratejik bir yapı olduğunu günümüzde de ortaya koymaktadır.
TURİSTLERİN GÖZDE MEKANI
Şehrin turizmine büyük katkı sağlayan Karahisar Kalesi günümüzde Afyonkarahisar’a gelen ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken turistik noktalardan biridir. Kalenin zirvesine çıkan ziyaretçiler, eşsiz Afyonkarahisar manzarasını seyrederken, tarihin derinliklerine dalmayı da ihmal etmiyor. Kaleye çıkmak için turistler tarihi Afyonkarahisar evlerini de görmeden edemiyor.
SELÇUK AYDIN