FATİH KARAHAN: ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ İÇİN KARARLIYIZ
Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, küresel belirsizliklerin ve finansal koşulların para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi 2025'te, Türkiye ekonomisinde para politikası ve enflasyon görünümüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Karahan, sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar süreceğini vurguladı. Fiyat istikrarının, sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için ön koşul olduğunu belirtti. Küresel ölçekte artan jeopolitik riskler, teknolojik dönüşüm ve değişken finansal koşulların para politikası üzerinde etkili olduğunu ifade eden Karahan, küresel ticaret politikalarındaki gelişmelerin belirsizlikleri artırdığını söyledi.
Enflasyon ve Para Politikası Gelişmeleri
2024 Haziran'dan bu yana dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirten Karahan, enflasyonun ana eğiliminin gerilediğini ve hizmet enflasyonundaki düşüşün belirginleştiğini ifade etti. Mal enflasyonunun da düşük seviyelerde seyrettiğini, uygulanan politikalar sonucunda talepte oluşan dengelenmenin enflasyondaki düşüşe katkı verdiğini söyledi. Enflasyon beklentilerinin gerileme eğilimine girdiğini, finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında proaktif tedbirler aldıklarını belirtti.
TÜRKELİ HABER MERKEZİ