EMEKLİ ÖĞRETMEN RESİMLERİYLE AFYON TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Afyonkarahisar’da yaşayan emekli ilkokul öğretmeni Mustafa Kemal Uyar; M. Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezinde kültürel değerleri korumaya yönelik çizdiği yağlı boya tablolarından Afyonkarahisar’ın Milli Mücadele’deki yerine kadar Türkeli Gazetesine ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.
Rıza Çerçel Kültür Merkezinde Emekli Öğretmen Mustafa Uyar’ın Afyonkarahisar ve milli mücadele temalı resim sergisine konuk olarak Uyar İle Afyonkarahisar’ın milli mücadeledeki yeri ve Afyonkarahisar’a dair yaptığı resimler üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
“BUGÜNE KADAR 100’ÜN ÜZERİNDE RESİM KALEME ALDIM”
Resim çizmeye küçük yaşlardan bu yana ilgisinin olduğunu dile getiren Mustafa Uyar, ”Resim çizmeye karakalem çalışmalarımla küçük yaşlarda başladım. Küçük yaşlardan bu yana kendimi bildim bileli resimler çiziyorum” dedi. Uyar, birçok konu ve tarzda farklı resimler çizdiğini ifade ederek, “Bugüne kadar 100’ün üzerinde resim kaleme aldım.” dedi. Uyar, resimlerinde gerek karakalem gerekse pastel ve sulu boyama tekniklerini kullandığını ifade ederek, “Resim çizmeye karakalemle başladım, daha sonra gerek sulu boya gerek yağlı boya tekniklerinde çalışmalar gerçekleştirdim” dedi.
“AFYONKARAHİSAR’DA KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİ ARTTI”
Son yıllarda Afyonkarahisar’da kültür ve sanat etkinliklerinde gözle görünür bir artışın yaşandığını ifade eden Uyar, “Afyonkarahisar’da son yıllarda gerek müzik gerekse resim alanında olsun Kültürel çalışmalar hız kazanmış durumda. Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi Afyonkarahisarlıların sanat ve sanatçıya ulaşmasında büyük önem arz ediyor ”dedi. Rıza Çerçel Kültür Merkezi’nde yeni Sergisi’nin Ağustos ayında sanatseverler buluştuğunu dile getiren Uyar, “Afyonkarahisarlı sanatseverlere Kurtuluş Savaşından kareler sunmaya çalıştım” dedi.
“AFYON’UN SİMGE YAPILARINI TUVALE AKTARDIM”
Şehirlerin kimlik oluşmasında kendilerine özgü tarihi yapılarının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Uyar, “Afyonkarahisarlılara Afyon’u kaleme aldığı eserlerle anlatmaya çalışıyorum. Afyonkarahisar’ın simge yapılarını tuvale aktararak gelecek kuşaklara Afyonkarahisar Kültürü’nü ve tarihini aktarmayı amaçlıyorum. Eserlerim arasında Afyonkarahisar merkez Kurtuluş Caddesi'nde yer alan Sadrazam Gedik Ahmet Paşa’nın 1472’de Mimar Ayaz Ağa’ya yaptırdığı Gedik Ahmet Paşa Cami halk arasındaki bilinen adıyla İmaret Cami yer alıyor.” dedi. Afyonkarahisar’a yönelik olarak Afyon Kültürü’nü resimlerine taşırken kültürün taşıyıcısı insan öğesini de resimlerine yansıttığını dile getiren Uyar, “Resimlerimde Afyon’unun tarihi değerlerinin yanı sıra Afyonlu’yu Afyon insanının yaşamını tuvalime taşıdım. Eski Afyon dediğimiz Kale’ye çıkan dar sokaklardaki Afyonlu çocukların yaşamından kesitleri resimlerimde bulabilirsiniz” dedi. Uyar resimlerinde milli kültürel öğelere de yer verdiğini dile getirerek, “Resimlerimde milli bilincin oluşmasını sağlayan Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk tablolarını tuvale döküyorum” dedi.
>>ÖZEL HABER
EVREN ATCI