BAŞARILARLA GEÇEN BİR ÖMÜR
EĞİTİMCİ YAZAR ŞAHİN 7. KİTABINI OKURLARINA SUNDU
Gazetemiz Türkeli’de de hizmetleri bulunan, uzun yıllardır Afyonkarahisar basınına da katkılar sunmuş, yaşayan en eski gazetecilerden eğitimci-yazar Halil Şahin 7’nci kitabını okurlarına sundu.
39 yıl eğitim alanında öğretmenlik, yöneticilik ve müfettişlik görevlerinde bulunduktan sonra emekli olan Halil Şahin, ‘Bedenden Beyine Gelişim ve Eğitim Sorunsalı’ isimli 7’nci kitabını okurlarının beğenisine sundu.
39 YILA BİRÇOK BAŞARIYI SIĞDIRDI
Öğretmenlik, yöneticilik ve müfettişlik gibi önemli görevlerin yanı sıra görev yaptığı her şehirde köşe yazılarıyla gazetecilik yapan Halil Şahin, türkeli gazetesi ile yaptığı keyifli röportaja başarılarla dolu hikayesini anlatarak başladı. Şahin, “1949 yılında İzmir Dikili Bademli Köyü’nde dünyaya geldim. İlkokul sonrası Ortaklar Öğretmen Okulunu kazanarak ortaokul ve liseyi 6 yıl okuyarak burada tamamladım. Böylece öğretmen okulunu bitirmiş oldum. Öğretmen olarak 1967’de Adana ili Teke ilçesi Kırkuşağı köyü Kovukçınar mecrasına tayin oldum. Oradaki iki yılımdan sonra askerlik görevi sebebiyle Çanakkale okuma yazma okuluna gittim. Bir yıl orada çalıştıktan sonra son 4 ayı kalan askerlik sürecimi Sandıklı Sorkun köyü ilkokulunda tamamladım. Bu arada Afyon Merkezde Milli Eğitimde çalışmakta olan Hacer Hanımla evlendim. Ben bu aşamada kendimi geliştirmek adına yoğun çalışmalara girdim. Daha sonra İstanbul'da eğitim, denetim alanında üniversite lisans tamamlama eşdeğer eğitim çalışmasını İstanbul ÇAPA'da yaparak müfettişlik çalışmalarıma geçtim. Adana'da başlattığım ilkokul öğretmenliğimi Afyonkarahisar'da noktalamış oldum. Afyonkarahisar'da da Kumartaş eski adıyla, şimdiki adıyla Erenler İlkokul Müdürlüğünde 6-7 yıl bulundum. Cumhuriyet İlkokuluna eğitim çalışmamın daha ilk yılının sonrasında orta öğretim olarak tayinim yapıldı. Müfettişlik eğitimi aldığım için tayinim müfettiş olarak Kahramanmaraş'a çıktı. Kahramanmaraş'taki o çalışmamı sürdürürken oğlumun 7 yaşını aşmasından sonra benden ayrı kalmaması için müfettişliği bıraktım, Cumhuriyet Lisesi'ne öğretmen olarak tayin oldum. Cumhuriyet Lisesi'nde coğrafya öğretmenliğimi sürdürürken oğlumun üniversiteye başlamasından sonra tekrar müfettişliğe geçtim. Bu kez Kars'a gittim. Kars'tan sonra Afyonkarahisar'a geldim. Afyonkarahisar'a ki müfettişlik çalışmalarım 11 yıl kadar sürdü. Bu arada burada müfettişler kurulu başkanlığı yaptım. Grup başkanlığı yaptım. Müfettiş olarak çalıştım ve 2006'da buradan müfettiş olarak çalışırken emekliye ayrıldım” dedi.
“DR. AYGEN’İN TEŞVİKİYLE TÜRKELİ GAZETESİ’NDE YAZILAR YAZDIM”
Şahin, görevi dolayısıyla her gittiği ilde gazetecilik mesleğine olan tutkusundan dolayı çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Afyonkarahisar’ın en köklü gazetesi olan 1951 yılında Dr. Saadettin Aygen tarafından kurulan Türkeli Gazetesi’nde yazılar yazdığını dile getiren Şahin, “Benim yazarlık serüvenim gazetecilik çalışmalarımla başladı. 1964 yılında daha henüz lise birinci sınıfta iken Aydın Yeni Kırova, İzmir Ege Express, İzmir Yeni Asır, İzmir Adalet gazetelerinde muhabir olarak çalıştım. 1967 yılında öğretmenlik mesleğine atanınca profesyonel gazeteciliği noktalamış oldum. Ancak her gittiğim yerde yerel gazetelerde yazmaya devam ettim. Afyonkarahisar’a geldiğimde de ilk yazı çalışmalarımı rahmet Dr. Saadettin Aygen beyin teşvikiyle kendi gazetesinde Türkeli Gazetesi’nde başladım. Türkeli Gazetesi’nde Hacı Hakkı Özsoy’a satılma aşamasına kadar yazmaya devam ettim, satılma aşamasında Kocatepe Gazetesi’nde yazmaya başladım. Kocatepe Gazetesi ile Türkeli Gazetesi’nin birleştiği bir dönem vardı, ben bu döneme kadar Kocatepe’de yazmaya devam ettik. Daha sonra Afyonkarahisar’daki diğer yerel gazetelere de destek olmak için oralarda yazmaya devam ettim. Bu arada da Afyon Gazeteciler Cemiyeti’ne üye oldum. Bir dönem Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda çalıştım ve görev aldım” şeklinde konuştu.
ESERLERİNİN HEPSİ BİRBİRİNDEN KIYMETLİ
39 yılı aşan mesleki birikimi ve birçok şehirdeki edindiği tecrübelerini kaleme alarak sayfalara aktaran Şahin, “İlk kitabım 3 ciltte tamamlandı. 2017 yılında Lale Devri Çocuklarıyız Biz Yalan mı? kitabını birinci cilt olarak çıkarttım. Ondan sonra Lale Devri Çocuklarıyız Biz Durum Bu kitabını ikinci cilt olarak yazdım. Üçüncü cilt olarak ise Lale Devri Çocuklarıyız Biz Bu Davet bizim kitabını yazdım. Sonrasında yaşanmış öykülerin yer aldığı kitabını yazdım. Bu kitaba da Kutsal Efe adını verdik. Kutsal Efe şehrimizde bir simge. Bir basın çalışanı. Ben buna bir faydam olsun dedim ve kendisine verdim. Al bunu dedim sen sat getirisi de senin olsun dedim. Arkasından 2023 yılında Molla Halil Fıkraları var. Molla Halil benim annemin dayısı. Tabi o zamanın ortamında işte dirsek çürütmüş bir insan. Onun bazı nükteli şeyleri var. Ninemden duyardım, annemden duyardım. Onlardan esinlenerek ama güncellenmiş halleriyle fıkralardan oluşan bir kitap olarak 2023 yılında da bunu okurlarımıza sunmuş oldum. Derken her kişi zaman içinde esinlenir, şiirlerimizi söyler. Ben de çocukluğumdan bu yana aklımda kalanlardan hareketle not aldım. Tabii lise çağlarımızda da Edebiyat öğretmenlerimizin, ortaokul çağlarında ortaokul öğretmenlerimizin bize vermiş olduğu birikimle şiir denemeleri yaptım. Şiire Giden Yol adını verdiğim yapıtımda hakikaten bir yol gösterdim” dedi.
“AFYONKARAHİSAR’IN GELİŞİMİNİ BEĞENİYORUM”
Geçmiş dönemdeki görev yaptığı yıllarla günümüzdeki Afyonkarahisar’ı karşılaştıran Şahin, son yıllardır Afyonkarahisar’ın büyük bir ivme yakalayarak hızla geliştiğini vurguladı. Şahin, “Afyonkarahisar'a geldiğimde benim doğduğum ilçe Dikili’nin yanında hemen Bergama vardır. Ben Afyon’u hep onunla kıyaslarım. Bir defa Afyonkarahisar sayısal olarak, nicelik olarak büyük bir alana yayıldı. Afyonkarahisar, ben geldiğimde kapalı ekonomi havzasıydı. Zenginlerin, zenginlik işareti tarlaydı, evdi. Zengin olanın apartmanları vardı, zengin olanın tarlaları vardı, çiftlikleri vardı. Sanayi diye bir şey yoktu. Sadece uzun çarşıda ve yukarıya doğru akan çizgide işte bakırcıları, demircileri, işte ticaretle uğraşan esnaf, diğer esnaflar vardı. Okullaşma azdı. Yani hepsini toplasan zaten 8-10 tane ilkokul vardı. Ama bugün baktığımızda nüfusun artışına paralel ticari faaliyetler de arttı. Sınai faaliyetler de arttı. Sizin de gözlemlediğiniz gibi bir sanayi bölgesi yetmez oldu, ikiye çıkıyor. O büyütüldü, ikiye çıktı derken şimdi üçüncüsü hazırlanıyor. Bu kadar bir sınai gelişme oldu. Bu büyüyen haliyle eskiden Afyonkarahisarlı bölgede de hemen hemen en son gelmekteyken şimdi Eskişehir'le bir yarışan büyümeye ulaştı. Hem sosyal açıdan hem ticari açıdan hem de endüstrileşme açısından. Hatta ticari alanında ihracat payı gittikçe ivme kazanan bir noktaya geldi. Yani burada Afyon'un gelişimini beğeniyoruz. Hiç kimse inkar edemez” şeklinde konuştu.
GENÇLERE ALTIN DEĞERİNDE TAVSİYELER
Hayatı boyunca edindiği bilgi birikimi sayesinde gençlere altın değerinde tavsiyelerde bulunan Şahin, “Gençlere tavsiyelerim tabii ki var. Gençlere mesajım, kendilerini ölesiye kadar bir defa geliştirme çabalarını sürdürmelerini öğütlüyorum. Bol bol okumalarını öğütlüyorum. Çünkü insanlar gezemeyebilir ama okuma fırsatını daha çok bulur. Bakınız şu bizim merkezdeki Gedik Ahmet Paşa Kütüphanesi'nin zenginliğini, kitap zenginliğini hiç kimse fark ediliyor mu acaba? Yani bu Türkiye'de sayılı kütüphanelerinizden. Ama ben Dikili’de olsun Afyonkarahisar’da olsun Kültür Bakanlığı'nın açtığı kütüphaneyi gözlemliyorum. Maşallah çocuklardan tut yani 60 yaşlarına, 70 yaşlarına kadar insanları görüyorum. Bayan olsun, erkek olsun kitap okuyorlar. Onları orada izliyorum. Bahtiyar oluyorum” dedi.
>>ÖZEL HABER: YASİN AY – HÜSEYİN ER
YASİN AY