ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI DR. BAHADIR UYARDI!
“DİKKAT! Brusella MEVSİMİ YAKLAŞIYOR”
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Bahadır, Brusella’nın, hayvanlardan insanlara bulaşabilen, yüksek ateş, halsizlik ve kas ağrıları gibi belirtilerle seyreden bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade ederek, hastalıktan korunmak için pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçınılması gerektiğini kaydetti.
Özel Fuar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Bahadır, Brusella hakkında önemli bilgiler vererek uyarılarda bulundu.
BRUSELLA NEDİR?
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Bahadır, Brusella’nın, hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade ederek, “İnek, koyun, keçi gibi hayvanların bir hastalığıdır. Onlarda düşük, (bırakma) ve kısırlık yapar. Bu hayvanların sütleri ve bu sütlerden yapılan peynir, krema, dondurma ile ayrıca hastalıklı hayvan salgılarına ve düşüklerine (bırakma) çıplak elle temasla insanlara geçer.” diye konuştu.
BELİRTİLER NELERDİR?
Dr Bahadır, Brusella hastalığının belirtilerini şöyle sıraladı:
“Yüksek ateş, Aşırı terleme, Halsizlik, İştahsızlık, Zayıflama, Kas ve eklem ağrıları, Yumurtalıklarda iltihap ve şişme (orşit-ovarit) ile seyreder.”
NASIL KORUNMALIYIZ?
Dr. Ali Rıza Bahadır, bruselladan korunmak için birkaç önlem alınması gerektiğini belirtti. Dr. Bahadır, “Hayvanlar Brusella’ya karşı aşılanmalıdır. Pastörize olmamış veya iyi kaynatılmamış süt ve böyle sütlerden yapılan peynir, krema, dondurma gibi süt ürünleri tüketilmemelidir. Hayvan yetiştiricileri yavru atan hayvanlarla ve ölü yavruları ile çıplak elle temas etmemelidir.” ifadelerinde bulundu.
TEŞHİS VE TEDAVİ:
Brusella teşhisinin, Brusella agg. ve dilüsyon testi ile kolayca yapılabildiğini kaydeden Dr. Ali Rıza Bahadır, “Geç kalınmadıysa 40-45 günlük bir tedavi ile tamamen iyileşme olur. Brusella insandan insana geçmez. İnsanlarda kullanılacak güvenli bir aşı henüz bulunmamamıştır. Bu belirtiler ve şüpheleriniz varsa lütfen bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun” dedi
ŞEYDA YEŞİLÇAY