Uzman Diyetisyen Misci'den Önemli Uyarılar: Ramazanda Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?
Özel Fuar Hastanesinde görevli Uzman Diyetisyen ecem misci “Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz” başlıklı önerilerde bulundu. Uzman Diyetisyen Misci, ramazan ayında dengeli beslenmenin ve sıvı tüketiminin önemli olduğuna dikkat çekerek, bu şekilde tüketimin sağlıklı beslenme için ideal olduğunu söyledi.
“YAĞLI VE TUZLU YİYECEKLERDEN KAÇINMALIYIZ”
Uzman Diyetisyen Misci, oruç tutan bireylerin sağlığını koruması için dengeli beslenme ve yeterli sıvı tüketiminin önemli olduğunu söyleyerek, bu süreçte besleyici gıdalar tüketerek vücudun ramazan düzenine uyumlu hale geldiğini belirtti.
Misci,
“Ramazan ayında, beslenme ve egzersiz önerilerimiz şu şekilde olmalıdır:
Sahur, iftar ve ara öğün düzeni oluşturmak, Ağır antrenmanlardan kaçınıp hafif egzersiz yapmak, Sahura kalkarak açlık süresini kısaltmak, Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmak, Gün boyu kaybedilen sıvıyı yerine koymak, Tatlıyı iftardan birkaç saat sonra tüketmek bu süreçte çok önem arz etmektedir.” dedi.
“ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNDEN KESİNLİKLE KAÇINILMALIYIZ”
Ramazan ayında, sahurda tercih edilmesi gereken besin ögelerine de değinen Misci,
“Sahurda uzun süre tok kalmak ve enerjinizi korumak için kompleks karbonhidratlar (tam buğday ekmeği, yulaf), protein kaynakları (yumurta, peynir, yoğurt ), sağlıklı yağlar (ceviz, badem, avokado) ve lifli besinler (sebzeler, meyveler, chia tohumu) tüketilmelidir. Ayrıca bol su içmek, ayran veya bitki çayları gibi sıvılarla vücudu desteklemek önemlidir. Tuzlu ve işlenmiş gıdalar, şekerli yiyecekler ve aşırı çay-kahve tüketiminden kaçınılmalıdır. Dengeli bir sahur öğünü, gün boyu daha az açlık hissedilmesini sağlar.” diye konuştu.
“GÜNDE 1,5-2 LİTRE SU TÜKETİLMELİDİR”
İftarı daha sağlıklı hale getirmek için de aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini savunan Misci, et, sebze ve baklagillerden oluşan bir menünün tercih edilmesinin sağlıklı bir vücut için gerekli olduğuna vurgu yaptı.
Misci,
“İftar öğünleri metabolizmayı yormayacak şekilde planlanmalıdır. Örneğin; ana yemeğe geçmeden önce çorba içip 10 dakika beklenmeli, aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, et, sebze ve baklagillerden dengeli bir menü oluşturulmalı, yoğurt, cacık, ayran veya salataya yer verilmeli, şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler sınırlandırılmalı ve günde 1,5-2 litre su tüketilmelidir. Bu önerilere uyarak Ramazan boyunca sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinebilir, vücudunuzu yeni düzene daha kolay adapte edebilirsiniz.” şeklinde konuştu
SERVET UĞURLU