BATI NİL VİRÜSÜNÜ GÖÇMEN KUŞLAR TAŞIYOR
Sağlık Bakanlığı bu yıl 6 kişide Batı Nil virüsü tespit edildiğini duyurdu.
Virüs enfekte olmuş kuşlardan sivrisineklere, oradan da insanlara geçiyor. Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem "Türkiye'nin batı illeri risk altında. Virüsü alan çoğu hasta grip gibi atlatıyor. Aşısı yok, sineklerden korunun"dedi.
İstanbul'da Culex cinsi sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü enfeksiyonu vakalarında artış yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı bu yıl içinde 6 kişide Batı Nil virüsü tespit edildiğini açıkladı. Batı Nil virüsü ile ilgili bilgileri hayvan kaynaklı virüs hastalıkları konusunda uzman Dokuz Eylül Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Viroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem anlattı.
Virüsün bir aşısı ya da özel bir tedavisi olmadığını bildiren Prof. Dr. Öktem tek korunma yolunun sivrisineklerden korunmak olduğunu söyledi.
SORUMLU CULEX CİNSİ SİVRİSİNEKLER
Batı Nil virüsünün enfekte olmuş kuşların kanını emen ve Türkiye'de de bulunan Culex cinsi sivrisineklerin insanları ısırması sonucu bulaştığını belirten Prof. Dr. Öktem "Virüs ağırlıklı olarak bir tür sivrisinekle bulaşıyor ancak diğerleriyle de bulaşmayacağı konusunda bir garanti yok" dedi. Virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1'inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebildiğini aktaran Prof. Dr. Öktem "Virüs alan kişilerin bir bölümünde ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin ve omurilik zarı iltihabı) gibi ciddi bir nörolojik hastalık gelişir. Nörolojik hastalık belirtileri; baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu, koma, titremeler, nöbetler veya felçtir. Çoğu kişi bu tip Batı Nil ateşi hastalığından tamamen kurtulur ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca devam edebilir. Şu nu da ekleyelim her sivrisinekten bulaşmıyor. Sadece enfekte kuşlarla temas etmiş sivrisinekler virüsü bulaştırıyor" dedi.
TÜRKELİ HABER MERKEZİ