AFYON DUMLUPINAR BİLSEM ÖĞRENCİLERİ TÜRKİYE’Yİ GURURLANDIRIYOR
Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, TÜBİTAK VE TEKNOFEST 2024’te kazandıkları ödüllerle toplam 7 Türkiye derecesi elde ederek Türkiye’nin en başarılı okulu olma unvanını kazandılar.
Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, yarışmalar sonucunda 1 Bölge Birinciliği, 1 Bölge Üçüncülüğü ve Türkiye Finalleri'nde çeşitli kategorilerde toplam 7 Türkiye derecesi elde etti. TEKNOFEST 2024'te "KUTUP ÇİZGİSİ" takımı Türkiye Birinciliği, "VR Laboratorians" takımı Türkiye İkinciliği ve "STAR-GIDA" takımı Türkiye Üçüncülüğü kazandı. Ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alan Rukiye Aslı Kilci, projesi ve yaşadığı duyguları Türkeli Gazetesi'ne anlattı.
Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı boyunca birçok ulusal ve uluslararası başarı elde etti. 55. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na 16 proje ile katılan merkez, 18. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na ise 30 projeyle başvurdu. 16 projesi Bölge Finallerine seçilen Dumlupınar BİLSEM, 680 okul arasında Türkiye’nin en başarılı okulu olma unvanını kazandı. Yarışmalar sonucunda 1 Bölge Birinciliği, 1 Bölge Üçüncülüğü ve Türkiye Finalleri'nde çeşitli kategorilerde toplam 7 Türkiye derecesi elde edildi. TEKNOFEST 2024'te "KUTUP ÇİZGİSİ" takımı Türkiye Birinciliği, "VR Laboratorians" takımı Türkiye İkinciliği ve "STAR-GIDA" takımı Türkiye Üçüncülüğü kazandı. Dumlupınar BİLSEM, bu başarılarıyla ilinin ve bölgesinin en başarılı okulları arasında yer alarak, ülke genelinde de önemli bir konuma ulaştı.
KUTUP ÇİZGİSİ TAKIMINDAN TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ
Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Aslı Kilci, TEKNOFEST 2024 kapsamında düzenlenen 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri yarışmasında merkez Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezinin Kutup Çizgisi takımı “Sosyal ve Beşeri Bilimler” kategorisinde Türkiye Birinciliği kazandı.
“TEKNOFEST’E YENİ PROJELERLE KATILMAYA DEVAM EDECEĞİM”
Resim öğrencisi olan Kilci, bu alanda ilerlemeye devam edeceğini ve gelecek TEKNOFEST etkinliğinde üç projeyle katılmayı planladığını belirten Kilci, "2204C Kutup Araştırmaları, Sosyal ve Beşeri Bilimler Türkiye birincisiyim. 10. sınıf öğrencisiyim. Projemde, ana kaynak olarak kullandığım kutup kaşiflerinin çizimlerini inceledim. Bu çizimleri görsel sanatlar açısından analiz ettik. Toplamda 27 kitap ve 3 çizimi bu şekilde ele aldık. Ayrıca projemizin bir parçası olarak lise ve ortaokul öğrencilerine üç haftalık bir program uyguladık. Bu süreçte öğrenciler, kutup çizgilerini kullanarak kendi çizgi romanlarını oluşturdular. Ayrıca NASA’nın Norveç’teki araştırma üyesi Paul Wiltschkez ile de bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede kutup kahramanları hakkında yeni bilgiler edindik. TEKNOFEST'te olmak benim için çok güzel bir deneyimdi. Farklı ortamlarda bulunmak, benim gibi proje yapan insanlarla tanışmak harikaydı. Diğer katılımcıların projelerini de inceleme fırsatı buldum ve bazı sunumlar yaptım. 4. sınıftan beri Dumlupınar BİLSEM’deyim ve resim öğrencisiyim. Projem de resimle ilgili, ancak Muhammed hocamla birlikte kutup araştırmaları üzerine çalışıyoruz. TEKNOFEST’e yeni projelerle katılmaya devam edeceğim. İddialı olabilir ama bu yıl üç proje daha hazırlıyorum, inşallah yine kazanacağım." şeklinde konuştu.
VR LABORATORİANS TAKIMINDAN TÜRKİYE İKİNCİLİĞİ
Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Abdurrahman Lafçı, Tunahan Kalıcak ve Ömer Faruk Demir, TEKNOFEST 2024 kapsamında düzenlenen 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişiklikleri Araştırma Projeleri yarışmasında merkez Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezinin VR Laboratorians takımı olarak “Toplumsal Farkındalık” kategorisinde Türkiye İkinciliği elde ettiler.
“PROJEMİZ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FARKINDALIĞI OLUŞTURMAYI HEDEFLİYOR”
Projenin hazırlanmasındaki temel amacın, ortaokul çağındaki çocuklarda iklim değişikliği konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Dumlupınar BİLSEM öğrencisi Lafçı, "Proje alanımız iklim değişikliği ve bu konuda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla yarışmaya katıldık. Ortaokul yaşındaki çocuklarda iklim değişikliği farkındalığı oluşturmak için bir oyun tasarladık. Bu sanal gerçeklik tabanlı bir oyun olup, metaverse ortamında hazırlandı. Amacımız, gençlere 100 yıl sonra karşılaşabileceğimiz olası gelecek senaryolarını göstermekti. Oyunda, bu potansiyel geleceği tanıttıktan sonra, gençlere nasıl önlemler alabileceklerine dair eğitici bilgiler sunduk. Böylece, gençlerin iklim değişikliği konusunda hem bilinçlenmelerini hem de çözüm önerileri geliştirmelerini sağlamayı hedefledik." diye konuştu.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇABİLİR”
Projenin amacının, iklim değişikliğinin önümüzdeki yıllarda büyük sorunlara yol açabileceği gerçeğine dikkat çekmek olduğunu belirten Dumlupınar BİLSEM öğrencisi Abdurrahman Lafçı, projeyi şöyle anlattı:
"İklim değişikliği, önümüzdeki yıllarda çok büyük sorunlara yol açabilecek bir konu ve hali hazırda da sorunlara neden oluyor. Biz de dedik ki, bu konuda bir değişiklik yaratmak istiyorsak, öncelikle gençlerden ve çocuklardan başlamalıyız. Çünkü bir çocuk bir şey öğrendiğinde, bunu ailesine de aktarıyor. Gelecek nesillerin eğitimi, gençlerden ve çocuklardan geçiyor. Buradan yola çıktık. Daha önce metaverse projeleri yapmıştık; sanal gerçeklik üzerine projelerimiz olmuştu. TÜBİTAK bölge yarışmalarına da katıldık. Bildiğimiz bir alandı. Bu tecrübemizi iklim değişikliğine uyarlayarak gençlerde farkındalık oluşturmak istedik."
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ALANINDA İLERLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
TEKNOFEST 2024'te projelerini bakanlar ve Cumhurbaşkanı gibi önemli isimlere tanıtma fırsatı bulduklarını ve katılımcılardan olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Dumlupınar BİLSEM öğrencisi Ömer Faruk Demir, "Genel olarak olumlu geri dönüşler aldık. Bize projeyi geliştirebileceğimiz alanlar hakkında önerilerde bulundular. Kesinlikle bu alanda ilerlemeyi düşünüyoruz. İklim değişikliği önemli bir konu ve insanları bu konuda daha da bilinçlendirmek amacıyla farklı projeler yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.
STAR -GIDA TAKIMINDAN TÜRKİYE ÜÇÜNCÜLÜĞÜ
Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Mustafa Yiğit Dereli, Büşra Likoğlu ve Yalçın Akman, Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezinin STAR -GIDA Takımı olarak “Sürdürülebilirlik ve Refah” Kategorisinde Türkiye Üçüncülüğü derecelesini kazandılar.
“BAŞARI BİZİ ÇEVREYE DUYARLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELER ÜZERİNDE DAHA FAZLA ÇALIŞMAK İÇİN TEŞVİK EDİYOR”
Gıdaların raf ömrünü artırmayı hedefleyen projelerinde, şalgam suyunu pH göstergesi olarak kullanarak gıdaların bozulup bozulmadığını ambalajı açmadan gözlemleyebildiklerini belirten Mustafa Yiğit Dereli, projeyi şöyle anlattı:
"Projemizde, gıdaların raf ömrünü artıracak biyo-bozunur bir film geliştirdik. Şalgam suyunu doğal bir pH göstergesi olarak kullanarak, ambalajı açmadan gıdaların bozulup bozulmadığını gözlemleyebiliyoruz. Bu sayede tüketiciler, gıdaların tazeliği hakkında anında bilgi sahibi olabiliyor. Projemiz çevresel bir çözüm sunarak TEKNOFEST'te TÜBİTAK İklim Değişikliği Araştırmaları Yarışması'nda Türkiye üçüncüsü olmamıza katkı sağladı. Bu başarı, bizi çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projeler üzerinde daha fazla çalışmak için teşvik ediyor."
“PROJEMİZE PATENT BAŞVURUSU YAPMAK İSTİYORUZ”
Projelerini TEKNOFEST 2024'te tanıtma fırsatı bulduklarını ve katılımcılardan olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Yalçın Akman ise, "Halktan aldığımız geri dönüşler bizim için oldukça değerliydi. İnsanlar projemizin sürdürülebilirliği ve uygulanabilirliği hakkında birçok soru sordu. Biz de patent başvurusu yaparak projemizi günlük hayata uyarlamak için çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz. Çok çalıştık ve emeğimizin karşılığını almak bizi gururlandırdı. Hem kendim hem de arkadaşlarım adına çok mutluyum, bu duygu gerçekten harika."
“TÜBİTAK VE TEKNOFEST GİBİ ETKİNLİKLERDE YENİ PROJELERLE YER ALMAK İSTİYORUZ”
Projelerine karar verirken temel bir problemi belirlediklerini ve bu sorunlara yönelik çözümler geliştirmek için çalıştıklarını belirten Büşra Likoğlu, "Ekibimiz projelerine devam edecek. TÜBİTAK ve TEKNOFEST gibi etkinliklerde yeni projeler geliştirerek yer almak istiyoruz. Farklı projeler üzerinde çalışarak yenilikçi fikirler sunmayı hedefliyoruz. Her projede bir sorun belirleyip bu soruna çözüm üretmeye çalışıyoruz. Örneğin, bu projedeki temel sorun gıdaların çevre kirliliği üzerindeki etkisiydi. Bu soruna çözüm olarak gıdaların raf ömrünü uzatmayı hedefledik. Aynı zamanda, projelerimizin kullanışlı olmasına da önem veriyoruz. Örneğin, geliştirdiğimiz ambalaj, gıdaların bozulduğunu ambalaj renginin değişmesiyle kolayca göstermektedir." dedi >> ÖZEL HABER- ŞEYDA YEŞİLÇAY
Yorumlar
Kalan Karakter: