Afyonkarahisar'da Uyuşturucuya 'Geçit Yok!'
Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, teknolojik araçları kullanarak etkin bir mücadele yürütüyor. UYUMA uygulaması ve NARVAS projesi, bu mücadelenin önemli araçları olarak öne çıkıyor.
Afyonkarahisar Uyuşturucu İle Mücadelede Kararlı:
Afyonkarahisar'da Uyuşturucuya ‘Geçit Yok!’
Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, teknolojik araçları kullanarak etkin bir mücadele yürütüyor. UYUMA uygulaması ve NARVAS projesi, bu mücadelenin önemli araçları olarak öne çıkıyor.
Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, uyuşturucu ile mücadelede teknolojik araçları etkin şekilde kullanarak önemli adımlar atıyor. Türkeli Gazetesi olarak emniyet müdürlüğüne gerçekleştirdiğimiz ziyarette, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ercan Kıyaslı, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mehmet Alper ve Polis Memuru Yusuf Balta’dan bilgi aldık.
"NARKOTİK SUÇLARLA MÜCADELE TOPLUM SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇİN HAYATİ BİR ADIM"
Narkotik Suçlarla Mücadele’nin kapsamını ve önemi hakkında açıklayan Balta, uyuşturucu madde suçlarıyla mücadelenin toplumun sağlığı, güvenliği ve geleceği açısından hayati bir önem taşıdığını vurguladı. Balta, “Narkotik suçlarla mücadele, toplumun sağlığını, aile kurumunu, ahlaki değerleri, gençlerin eğitimini ve gelişimini tehdit eden uyuşturucu madde suçlarıyla evrensel hukuka dayalı ve kaynaklarımızı etkin şekilde kullanarak yapılan mücadelenin adıdır. Narkotik suçlarla mücadele önemlidir çünkü uyuşturucu, sosyolojik, fiziksel ve ekonomik olarak kişileri zayıf düşüren nedenlerden biridir. Özellikle toplumumuzun teminatı genç nesillerimizi tehdit ederek geleceğimize zarar verir. Ayrıca terör örgütleri ve organize suç gruplarının önemli bir finans kaynağıdır. Söz konusu suç grupları ile mücadele bizlerce zaten yapılmaktadır. Ancak toplumun desteği alınmış vatandaşımızın katkılarıyla güçlendirilmiş bir mücadelenin köklü başarılarına imza atacağı aşikar.” dedi
“NARKOTİK SUÇLARLA ÜÇ ANA BAŞLIK ALTINDA MÜCADELE EDİYORUZ”
Afyonkarahisar'da yürütülen faaliyetler hakkında bilgi veren Balta, Narkotik suçlarla üç ana başlık altında mücadele edildiğini ifade eden Balta, “Uyuşturucu ile mücadele, eğitimi ve önleme, arzla mücadele ve tedavi ve rehabilitasyon olarak üç koldan yapılmaktadır; eğitim ve önleme, arzla mücadele ve tedavi ve rehabilitasyon. Eğitim ve önleme faaliyetlerinde 2024 yılı içinde 16.700 vatandaşın bilgilendirildi. Arzla mücadele kapsamında ise 2024 yılı içinde 515 şüpheliye adli işlem yapılarak 105 kişi tutuklandı, 12 kişinin adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Yapılan operasyonlar kapsamında; 38.000 adet Sentetik Ecza maddesi, 1 kilogram Metamfetamin maddesi, 600 adet Ecstasy maddesi, 145 kök Hint Keneviri maddesi, 160 gram Sentetik Kannabinoid (Bonzai) maddesi, 150 gram Esrar maddesi, 80 gram Kokain maddesi, 45 gram Eroin maddesi, 30 gram Skunk Maddesi ele geçirildi.” şeklinde konuştu.
AFYONKARAHİSAR'DA BÜYÜK NARKOTİK BAŞARISI: "‘KÖKÜNÜ KURUTMA’ OPERASYONU
Ayrıca arzla mücadele kapsamında son dönemde “KÖKÜNÜ KURUTMA” operasyonu gerçekleştirildiğini belirten Balta, "KÖKÜNÜ KURUTMA" operasyonunun detaylarını şöyle aktardı:
“196 ekip, 30 Özel Harekât, 22 Jandarma Komando unsuru olmak üzere toplamda 814 personel, 1 helikopter, 2 hava aracı ve 14 narkotik dedektör köpeğinin katılımı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ve yaklaşık 5 ay süren operasyon sonucunda Uyuşturucu Madde Ticareti (TCK Madde 188) suçundan 110 şüpheli şahsın yakalanması ve uyuşturucu başta olmak üzere suç unsurlarının ele geçirilmesi için 130 adrese arama gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar neticesinde 110 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alındı, adli makamlara sevki sağlanan şüpheli şahısların 16'sı adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı, 94 şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edildi. Çok başarılı bir operasyondu.”
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE YENİ ADIM: UYUMA
Uyuşturucu ile Mücadele Uygulaması (UYUMA) projesi ile teknolojik imkanlarla vatandaşların duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini belirten Balta, “Uyuşturucuyla mücadeleyi etkinleştirmek, teknolojik imkanlar aracılığıyla vatandaşlarımızın duyarlılığını artırmak ve toplumsal gözetimi güçlendirmekle mümkündür. Toplumsal sorumluluk bilincine uygun şekilde kalıcı ve güçlü bir ortam oluşturmak amacıyla, uyuşturucu suçlarının önüne geçmek ve suçları tüm delilleriyle ortaya çıkarmak için tamamen yerli bir yazılım olan UYUMA uygulaması geliştirilmiştir. UYUMA uygulamasını telefonunuza indirdikten sonra ekranda görünen el işaretine basarak şahit olduğunuz veya şüphelendiğiniz durumları bizimle paylaşabilirsiniz. Vatandaş olarak bir şeyin suç olup olmadığını tam olarak kestirme zorunluluğunuz yoktur. Sadece alışık olmadığınız bir durumla karşılaştığınızda bunu bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Doğru veya yanlış olduğu, müdahale eden ekipler tarafından tespit edilecektir. Şüpheli durumu tespit ettiğinizde fotoğraf veya video çekerek bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca, sizinle irtibata geçilip geçilmeyeceği sorulur. 112’ye yapılan bildirimlerde kimlik bilgileriniz gizli tutulacaktır. İhbarınızı paylaştıktan sonra, ekiplerimiz en kısa sürede olay yerine intikal edecek, ancak 10 dakika içerisinde şüpheliler olay yerinden ayrılabilir. Bu durumda, sizinle 112 üzerinden konferans yapılarak yönlendirme yapabilirsiniz.” ifadelerinde bulundu.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE TEKNOLOJİ VE STRATEJİ BİRLEŞİMİ: NARVAS PROJESİ
Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) Projesi hakkında da bilgi veren Balta, NARVAS sisteminin suçluların tespiti ve yakalanmasına yönelik stratejiler geliştirmelerine yardımcı olduğunu kaydetti. Balta, “Vatandaşlarımızca 112 Acil Çağrı Merkezi ve UYUMA Uygulaması aracılığıyla yapılan narkotik ihbarlarının analiz edilmesini sağlayan NARVAS projesi, suçluların tespiti ve yakalanmasına yönelik yer ve zaman odaklı mücadele planları ve stratejileri hazırlamamıza olanak tanır. NARVAS ile analiz edilen ihbarlar, yoğunluk haritaları oluşturularak suç bölgelerinin belirlenmesini sağlar. Bu haritalar vasıtasıyla kolluk birimlerimiz, suç bildirimlerini görüntüleyerek sahayı sürekli kontrol eder ve vakalara yaklaşımda yol gösterici olur. 2017 yılından bu yana narkotik suçlarla mücadele şubesi olarak çalışıyoruz. Uyuşturucuya bulaşmış kişilere yönelik profil oluşturma ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Özellikle sanayi işçileri ve serada çalışan annelerin çocuklarına yönelik eğitimler veriyoruz. Vatandaşlarımızla birebir görüşerek sorunlarını dinliyor ve çözüm önerileri sunuyoruz. Amacımız, cezaevlerini doldurmak değil, sağlıklı bir toplum oluşturmaktır. Uyuşturucu suçlarıyla mücadelede tedavi ve rehabilitasyon önemli bir yer tutar. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar tarafından yürütülen tedavi hizmetleri, 191 Uyuşturucu İle Mücadele Hattı, Yeşilay ve AMATEM gibi merkezler tarafından sağlanır. Bu merkezlerde kimlik bilgileriniz gizli tutularak tedavi olabilirsiniz. Sandıklı ilçesinde, serada çalışan annelerin çocuklarına yönelik özel bir çalışma yaptık. UYUMA ve 112 üzerinden gelen ihbarlar değerlendirildi ve çocukların uyuşturucuya bulaştığı tespit edildi. Ailelere bilgilendirme yapılarak sorunların çözümüne yönelik adımlar atıldı. Bu çalışmalarla, uyuşturucuyla mücadelede vatandaşlarımızın desteğini alarak daha etkin ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz.” diye konuştu.
“NARKO KÖPEKLERİMİZ; NARKOTİK DEDEKTÖRLERİMİZ”
Narkotik köpeklerin uyuşturucuyla mücadelede önemli rol üstlendiğini ve köpeklerin hassas burunları sayesinde uyuşturucu maddelerin yanı sıra dijital materyalleri de tespit edebildiklerini belirten dile getiren Balta, “Narko köpeklerimiz ve narkotik dedektörlerimiz, hassas burunları sayesinde uyuşturucuyla mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Bu konuda sıklıkla sorulan bir soru, köpeklerin uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığıdır. Böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Köpekler, hassas burunları sayesinde yetiştirme merkezlerinde çeşitli kokularla karşılaştıklarında ödüllendirilirler ve bunu bir oyun olarak görürler. Madde kullanmaları hem sağlıkları açısından tehlikeli olurdu hem de buna asla müsaade etmeyiz. Son dönemde yapılan çalışmalarda, köpeklerimiz sadece uyuşturucu değil, aynı zamanda dijital materyallerin tespitinde de kullanılmaktadır. Köpek Eğitim Merkezlerimizde, teknolojik cihazlarla hassaslaştırılan burunları sayesinde duvar arkasına saklanmış dijital materyaller, telefonlar ve benzeri eşyaları bulabilmektedirler. Bu, dijital ortamda yapılan şematik durumlar veya formüllerin bulunmasında büyük destek sağlamaktadır. Köpeklerimiz, narkotik suçlarla mücadelede sadece uyuşturucuyla değil, aynı zamanda dijital envantere de duyarlıdır ve bu sayede suç gruplarının sakladığı önemli belgeleri bulmamıza yardımcı olmaktadır.” dedi.>> ÖZEL HABER- ŞEYDA YEŞİLÇAY
ŞEYDA YEŞİLÇAY