Afyonkarahisar'da Tarihin İzleri: Selçuklu’dan Günümüze
‘Sahipler Sultan Türbesi' XIII. Yüzyıl Selçuklu döneminden kalma ilimizin önemli tescilli tarihi yapılarından biridir.
Yoncaaltı Camiinin arka sokağında bulunan ‘Sahipler Sultan Türbesi’… Selçuklu devlet adamlarından Sahip Ata Fahreddin Ali'nin soyundan 15 kişinin sanduka tipi mezarı bulunan türbede halk arasında buraya Sahabeler Sultan da deniliyor.
Tarihi XIII.yüzyıl Selçuklu dönemine ait Sahabeler Türbesi veya Sahibiler Türbesi şeklinde anılan Türbe XX. yüzyılda restorasyona uğradı. Restorasyonun ardından Sahipler Sultan Türbesi halk tarafından yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Türbenin inşasını Sahipata’da bulunan Fahrettin Ali'nin torunu, Nusretüddin Ahmet Bey'in ailesi için yaptırdığı rivayetler arasında…
Bizans Dönemine Ait Figürleri De Görmek Mümkün
Sahipler Sultan Türbesi’nde toplam 8 mezar taşı ve 15 sanduka bulunuyor. Mezarların kimlere ait olduğu hakkında bazı bilgiler yer alıyor. Taşların üzerinde Bizans dönemine ait figürleri de görmek mümkün. Mezar taşlarından yola çıkılarak tespit edilen ve kabirleri Sahipler Sultan Türbesi’nde bulunan Sahipataoğulları mensupları: Muzafferüddin Devle Bey (öl:1333), oğlu Hamza Bey (öl:1368-69), Hasan Bey (öl:1368-69), Ali Bey (öl:1389), Sinan Bey (öl:1396), Mahmut Bey (öl:1375), Mahmut Beyin kızı Hand Bey Hatun (öl:1347), Yahşi Beyoğlu Balı Bey (öl:1428) olduğu tahmin ediliyor.
Mimaride Türk üçgeni, tarihi kesitlere dönüştü!
Tek yuvarlı dördül kesitli bir yapıdır. Kalın duvarı moloz taştan olup dış yüzeyi iri kesme taş kaplamalıdır. Kaplamalar arasında devşirme (Bizans) yapı taşları da kullanılmıştır. Özellikle kapı ve pencere söğe taşı olarak. Kapısı kuzeydedir ve iki basamakla inilerek girilir. Çünkü dış yüzey zamanla dolmuştur. Pencere yükseklikleri kapı ile aynı düzeydedir. Doğu, kuzey ve batı yönde ikişer pencere varsa da doğu ve batıdakiler kapalı kuzeydekilerde içeriyi çok aydınlatmamaktadır, basık oldukları için. Yapının üst kenarında taştan saçak çıkıntısı dolanır. Üst kuruluş olarak; tuğla örgüden yapılma Türk üçgenlerinden oluşmuş bingi üzerindeki yuvardan oluşur. Türk üçgenlerinden oluşmuş binginin kenarların ortalarına gelen kesimlerde dikdörtgen çerçeve içine alınmış sivri kemerli yalancı pencerecikler yapılmıştır. Restore edildiği sırada mezarlık kaldırılırken onarım görmüştür. Yakın zamanda, yuvar üzeri betonla şaplanmış ve taşlar arası derzlenmiştir. >>ÖZEL HABER: HİLAL PARLAK
geçmişten günümüze
HİLAL PARLAK