AFETLERİN BORDO BERELİLERİ UMKE HER YERDE
ONLAR AFETLERLE SAVAŞAN SAĞLIK KAHRAMANLARI!
Afyonkarahisar UMKE 3. Bölge Birim Sorumlusu Ertan Üğdül, afetlerde eğitimin önemine dikkat çekerek, "Afet farkındalık eğitimlerine tüm kamu kurumları ağırlık vermeli ve vatandaşlarımız da bu eğitimleri önemsemeli. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğiyle, herkesin evinde mutlaka tam donanımlı bir deprem çantası bulundurması gerekiyor." dedi.
Türkiye’nin afet yönetiminde kritik rol oynayan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), hem ülke içinde hem de uluslararası alanda medikal kurtarma görevi üstleniyor. Afyonkarahisar UMKE 3. Bölge birim sorumlusu Ertan Üğdül ve UMKE Gönüllüleri Görkem Akayın, Mesut Nacar UMKE hakkında merak edilen soruları Türkeli Gazetemize cevapladılar.
UMKE TÜRKİYE'NİN AFETLERE KARŞI MEDİKAL KURTARMA GÜCÜ
Afyonkarahisar UMKE 3. Bölge Birim Sorumlusu Ertan Üğdül, UMKE ekibinin yurt içinde ve yurt dışında meydana gelen her türlü afet ve acil durumda medikal destek sağladığını belirterek, olağanüstü afet durumlarında hızlı ve etkili müdahalelerde bulunduklarını ifade etti. Üğdül, “UMKE Ulusal Medikal Kurtarma ekibi ülke içinde ve ülke dışında her türlü afet ve acil durumda medikal kurtarma anlamında görev yapan bir yapıya sahiptir. UMKE, olağan dışı her durumda devreye girer. Örnek verecek olursak, deprem, sel, bunun yanı sıra sınır harekâtlarında yine ordumuza tıbbi anlamda destek sağlıyoruz. Yangınlar yine aynı şekilde, oralarda da görev alıyoruz. Güneydoğu'daki hendek operasyonlarında görev aldık. Yurt dışında ise çeşitli sel felaketleri oldu, depremler oldu, kıtlık oldu vs. Bütün olağan dışı durumlarda UMKE olarak, Sağlık Bakanlığı, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi olarak görev almaktayız.” diye konuştu.
“UMKE EKİBİ GÖNÜLLÜ SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN OLUŞUYOR”
UMKE ekibinin sağlık çalışanlarından olduğunu ve gönüllülüğe dayalı bir ekip olduklarını belirten Üğdül, “UMKE’de çalışanlarımızın çoğu farklı birimlerde görev yapan sağlık profesyonelleridir. UMKE, gönüllülük esasına dayalı bir yapıdır ve bu nedenle gönüllü olan kişiler, ilgili sistem üzerinden başvuruda bulunur. Başvurular değerlendirildikten sonra, gönüllüler için düzenlenen 5 günlük temel eğitim modülüne katılırlar. Bu eğitim, hem teorik hem de pratik dersleri kapsar. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar, UMKE personeli olarak ve mevcut sağlık görevlerine devam ederken, olası bir afet durumunda çağrıldıklarında en kısa sürede olay yerine intikal ederler.” şeklinde konuştu.
“AFETLERDE UMKE EKİPLERİNİN HIZLI MÜDAHALE SÜRECİ ÇOK ÖNEMLİ”
Afetlerin büyüklüğüne göre müdahale sürecinin değişiklik gösterdiğini belirten Üğdül, “Afetlerde UMKE ekiplerinin hızlı müdahale süreci çok önemli. Bir acil durum çağrısı aldığımızda hazırlık sürecimizde afetin büyüklüğüne göre de değişiyor bu durum. Örnek verecek olursak ülkemizde A ilinde bir afet oldu diyelim. Devreye Sağlık Bakanlığı Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi’miz gidiyor. Oradan bize haber geliyor. İşte A ilinde şu kadar UMKE timine ihtiyaç vardır. Şu donanımla birlikte intikal edelim diyor. Biz mümkün olan en kısa zamanda kendi ekibimizin istenilen miktardaki araç gereçle, ekipmanla olay yerine intikal sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“BU MANEVİYATI YAŞAMAK BİZLER İÇİN ÇOK KIYMETLİ”
Van depremi sırasında unutulmaz bir an yaşadığını anlatan Üğdül, “Van depreminde yaşadığım bir anı özellikle unutamadım. Enkaz çalışmalarının ardından hastane önünde dinlenirken, yaşlı bir teyzemiz koşarak yanımıza geldi ve bize sarıldı. Kıyafetlerimiz kırmızı olduğu için, bizi torununu kurtardığımızı düşündü. Bizim ekipten değil, başka bir UMKE ekibinden kurtarılmış olabilir, ama bu maneviyatı yaşamak bizler için çok kıymetliydi.” dedi.
“UMKE’NİN VAROLUŞU AFETLERE DAYANMAKTADIR”
Afyonkarahisar UMKE ekibinde gönüllü olarak 7 yıldır görev alan Afyonkarahisar İl Ambulans Servisi'nde paramedik olarak çalışan ve UMKE Gönüllüsü Görkem Akayın, Umke’nin varoluşunun afetlere dayalı olduğunu ifade etti. Akayın, “UMKE'de yaptığımız ve aldığımız görev süresi boyunca işimizin manevi değerinin paha biçilemez olduğunu düşünüyorum. UMKE'nin varoluşu özellikle afetlere dayanmaktadır. Yani 1999 Marmara Depremi'nden sonra, 2004 yılında sağlıkta afetler ve sağlık organizasyonu projesi kapsamında UMKE karşımıza çıkmaktadır. İlk etapta UMKE denince buradaki temel prensip, amacımızın ölü ve yaralı sayısını kabul edilebilir bir seviyeye indirmek olduğunu söyleyebilirim. İlk etapta UMKE ekipleri enkaz altına girdiğinde, hasta ve yaralılara damar yolu açılması, boyunluk takılması ve hasta stabilizasyonu sağlamaktan ibaretken, zamanla daha da profesyonel bir hale gelmiş bulunmaktayız. Artık görevlerde, seyyar hastaneler kurarak hastane hizmeti, ameliyathane hizmeti, sterilizasyon hizmeti gibi işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca göçükten arama-kurtarma ve tedavi aşamalarında, kimyasal ajanlara karşı görev alan tamamen profesyonel bir ekip haline geldik.” şeklinde ifade etti.
UMKE: SAĞLIĞIN BORDO BERESİ
UMKE denilince bir aile ortamı hissettiğini ve işi gereği birçok mucizeye tanıklık ettiğini kaydeden Akayın, “İşimiz gereği birçok ölüme tanıklık etmiş olsak da, birçok mucizeye de şahitlik ediyoruz. Örneğin, bir bebeğin doğuşuna vesile olduğumuz anları yaşıyoruz. UMKE denilince bir aile ortamını hissediyorum. Buna en yakın şahit olduğum olay, yakın zamanda yaşadığımız asrın felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depremi. Burada birçok arkadaşımız görev aldı ve değişmeli, rotasyonlu bir şekilde çalıştı. Afyon'da kalan arkadaşlarımız, görev bölgesine gitmek için adeta yarıştı. Görev alamayan arkadaşlarımız ise, bölgede görev yapan arkadaşlarımızı desteklemek için ellerinden geleni yaptı. Görev alan arkadaşlarımız, açlık, susuzluk ve uykusuzluk gibi birçok zorlu şart altında çalıştı. Ancak onlar bile burada kalan arkadaşlarını düşünerek, bize gülen fotoğraflar ve videolar gönderdi, moral vermeye çalıştı. Bu da UMKE ailesi olmanın bir gereğidir; iyi günde ya da kötü günde, hangi zorluk şartları altında olursa olsun birbirimize pozitif kalmaya çalışıyoruz. UMKE denilince, içerisinde gönüllüler ordusunun bulunduğu bir yapıyı kastediyoruz. Nerede bir yara varsa, biz oradayız. Aslında sağlığın Bordo Berelisi olarak nitelendirilen UMKE, kamu personelinden oluşan hemşire, acil tıp teknisyeni, paramedik, hekim arkadaşlar, doktorlar, fizyoterapistler, laborantlar ve diğer sağlık personellerini içermektedir.” dedi.
“UMKE TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASIDIR”
Afyonkarahisar UMKE Gönüllüsü Mesut Nacar, 13 yıldır UMKE’de aktif olarak görev aldığını belirtti. UMKE’nin tamamen gönüllüğe dayalı olduğunu belirten Nacar, “UMKE'ye katılım Sağlık Bakanlığı Bünyesinde olduğu için, Sağlık Bakanlığı Bünyesinde zaten çalışıyoruz aktif olarak. Gönüllü olarak kendi isteğimle UMKE bölümünde çalışmaya başladım. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi acil servis bölümünde çalışıyorum. Gönüllü olarak bir insana dokunabilmeyi istediğim için, UMKE’nin içindeyim. Bir deprem anında, bir sel anında veya bir afet anında kime yardım edebilirsem, o duygunun bana vereceği manevi hazzı almak için UMKE’ye katıldım. UMKE dediğimiz gibi gönüllülük esaslı, normalde afet dışı zamanlarda, olan dışı zamanlarda görevimizin başında çalışıyoruz. Ama bir afet olduğunda buraya gönüllü olarak gidiyoruz. Sonra işimiz bittiğinde tekrar işlerimize geri dönüyoruz.” ifadelerinde bulundu. >> ÖZEL HABER- ELİF KELEM
ELİF KELEM