AFÇED AFYON’DA DOĞA TAHRİBATINA KARŞI HUKUKİ MÜCADELESİNE BAŞLADI
AFÇED Başkanı Av. Hatice Gök, Afyonkarahisar’da doğaya yönelik rant projelerinin ve ekolojik yıkımın hızla arttığını ifade ederek, bu tehditlere karşı hukuki ve demokratik mücadele edeceklerini belirtti.
Afyonkarahisar Çevre ve Doğa Derneği (AFÇED), kurularak ilk genel kurul toplantısını gerçekleştirdi. Genel kurul toplantısında konuşma yapan Afyonkarahisar Çevre ve Doğa Derneği (AFÇED) Başkanı Av. Hatice Gök, Afyonkarahisar ve ilçelerinde doğaya yönelik tehditlere karşı hukuki ve demokratik yöntemlerle mücadele edeceklerini belirtti. Gök, “AFÇED kuruluş amacı ve yıllardır ihmal edilen ya da hamasi çevre etkinliklerinin farkındalığıyla; Afyonkarahisar merkez ve tüm ilçelerinde doğaya yönelik rant saldırıları ve gerçekleşen ekolojik yıkıma karşı hukuki ve demokratik yöntemlerle mücadeleye hazır olduklarını söyleyen dernek başkanı Av. Hatice Gök, “Ekonomik yıkım, emperyalist savaş, göç sorunu ve ekolojik kriz gibi büyük sorunlar hayatımızı altüst etmeye devam ediyor. Burada doğanın kendi döngüsü içinde gelişen krizden söz etmiyoruz. Doğanın, insan eliyle hunharca katledilmesinden bahsediyoruz.” diye konuştu.
“DOĞAL VARLIKLARIMIZ, İNSAN ELİYLE HIZLA YOK EDİLMEKTEDİR”
Madencilik, HES projeleri, termik santraller ve kontrolsüz sanayi kirliliğinin doğal dengeleri bozduğunu vurgulayan Gök, “Afyonkarahisar genelinde de doğal varlıklarımız, insan eliyle hızla kirletilmekte ve yok edilmektedir. Taraf olduğumuz Uluslararası sözleşmeler kapsamında; Eber Gölü başta olmak üzere Acı Göl, Akşehir Gölü ve diğer su kaynaklarımızın kuruma noktasına gelmesi, barajların boşalması, ilimizin farklı bölgelerinde oluşan obruklar, iklim krizi, orman yangınları, biyo çeşitlilik kaybına karşı acilen yaşamı savunma zamanıdır” ifadelerini kullandı.
“AFYONKARAHİSAR’DA DOĞA ALANLARI TEHLİKE ALTINDA”
AFÇED’in, Afyonkarahisar’da her geçen gün doğa tahribatına neden olan faaliyetlere verilen izinlerin artmasıyla duyulan ihtiyaçtan doğduğunu belirten Gök, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından yürütülen yüzlerce ÇED (Çevresel etki değerlendirmesi) süreci sonunda yayınlanan madencilik ve enerji projelerine dair “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” ve “ÇED OLUMLU” kararlarıyla; Afyonkarahisar genelinde her hafta bir doğa alanının daha ranta kurban verilmesi nedeniyle tehlike sinyalleri çalmaktadır. Bu sinyaller yok sayılmakta, mermer ocakları başta olmak üzere madencilik faaliyetlerine yatırım gözüyle bakılmaktadır. AFÇED olarak; yöneticilerimizin ekonomiye katkı ve istihdam yaratma gerekçesiyle bazı kişi ve şirketlere rant elde etme yolunu açan; çevre ve doğa tahribatının artmasına, iklim krizi ile mücadeleyi engelleyen ve büyümesine neden olacak kararlara ilişkin halkımızın haklı endişesini, aktif ve etkin biçimde çevre mücadelesine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Unutulmamalıdır ki doğa yani hava, su, toprak, ormanın eş değeri yoktur. Hiçe sayıldığı bir dünyada yaşamın sürdürülmesi de olanaksızdır.” dedi.
Şeyda YEŞİLÇAY